Het Departement 

De Allier, het noordelijkste departement van de Auvergne, is een wereld waar rust en stilte regeren. Midden in de ongerepte natuur met beboste heuvels en kristalheldere stromen ben je ver weg van het hectische bestaan. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Hier leer je een ander Frankrijk kennen. Het Frankrijk van het eenvoudige, goede leven 'à la campagne'.

Dankzij het aangename klimaat worden bezoekers keer op keer verrast door het afwisselende landschap van de Allier, met zijn vlakten, heuvels, bergen, meren en bossen. Tegen de achtergrond van het Centraal Massief biedt de streek een rijke variatie aan kleuren; de wit bloeiende meidoorn, de rode aarde, de groene eiken, de gele brem en de blauwe lavendel.

Het Frankrijk van de natuur en historie

In de Auvergne, op een uur rijden van Moulin du Coupied, liggen twee bekende regionale natuurparken, 'Livradois-Forez' en 'Volcans d'Auvergne' - de laatste staat sinds 2018 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En wat te denken van de meer dan 500 Romaanse kerken, 50 voor het publiek opengestelde kastelen, en 10 negentiende-eeuwse weldadige kuuroorden met de charme en de chique van lang vervlogen tijden. Waarschijnlijk begrijp je inmiddels waarom wij ons hart al zo lang geleden hebben verpand aan de Allier en de Auvergne. 

Châteaux getuigen van een rijk, historisch leven

In de directe omgeving van 'Moulin du Coupied' liggen de uitgestrekte bossen van Forêt-de-Tronçais, Forêt Gros Bois en Forêt de Dreuille. De vele Châteaux getuigen van een rijk, historisch leven, o.a. het Château in Bourbon-l'Archambault, Château Le Riau, Château Ygrande, Château Chouvigny, Château la Palice en Château La Louvière laten dit historische gevoel herleven. Enkele kastelen in de Allier zijn vandaag de dag locaties voor diverse festiviteiten als klassieke muziekconcerten, middeleeuwse festivals en andere culturele evenementen.

Natuur- en sportliefhebbers walhalla

Maak eens een tocht langs de mooie rivieren Allier of Sioule. Ontdek het gevarieerde landschap te paard, kanovarend op de Allier of op de Sioule. Zoek je het liever hogerop, dan kun je abseilend of bergbeklimmend het berggebied in het oosten van de Allier ontdekken of je kunt gaan parasailen van de Puy de Dôme. 

Wijnliefhebbers komen aan hun trekken in Allier

Wijnliefhebbers kunnen terecht in de streek rondom Saint-Pourçain-sur-Sioule: een bekend wijngebied van vooral de witte wijn. Ontdek de route die voert langs verschillende wijndorpjes en prachtige châteaux. In de wijnkelders kun je het rijke assortiment aan wijnen proeven.

Grote kans dat ook jij het liefst nog wat langer in dit fantastische gebied wilt blijven. Wij dragen met onze vakantiehuizen graag bij aan een ontspannen en onvergetelijk verblijf in misschien wel de mooiste streek van Frankrijk! Saint-Pourcain-sur-Sioule

De fijnproevers zullen een bezoek aan St-Pourcain waarderen. St-Pourcain wordt geciteerd in het beroemde gedicht 'La bataille des vins' Ode aan Saint-Pourcain.

Saint-Pourçain een wijnstreek, met een oppervlakte van 640 hectare, met een productie van 3.200.000 ltr.     St-Pourcain is één van de oudste wijngebieden in Frankrijk! De wijnen uit deze streek stonden meer dan eens op de koninklijke tafels van Lodewijk XIV.
Eind augustus vind jaarlijks in St Pourcain een groot evenement plaats. Doel van het feest is het ruimen van de kelders voor de nieuwe oogst. Echte wijnliefhebbers kunnen dan hun slag slaan. Daarnaast kun je elke zaterdag en zondag in de kelders van Saint Pourçain terecht voor een wijnproeverij. Deze wijnproeverijen vinden plaats in de avonduren en worden opgesierd met zang en dans. Op de maandag worden speciale activiteiten gepland voor de kinderen. Saint Pourçain is een pittoresk stadje aan de Sioule.  Er zijn vele musea en historische monumenten te vinden. 

Aanbevelingswaardig is een bezoek aan het Domaine de 'Bérioles' van de familie Teissèdre (hier wordt ook eventueel Engels gesproken) voor meer info www.lesberioles.com. Dit domaine des Bérioles is sinds 2019 gecertificeerd als biologische landbouw en legt de laatste hand aan zijn biodynamische certificering                Op Domaine Les Bérioles worden de wijnstokken zorgvuldig volgens voorschrift biologisch dynamisch verzorgd. Gericht op het verkrijgen van gezonde druiven met veelal matige opbrengsten de oogst vindt pas plaats wanneer de druiven optimaal rijp zijn. Immers het samenspel van wijnstok en de bodum waarop hij groeit zijn in volkomen harmonie volledig verantwoordelijk zijn smaak in de wijn.

Oenotourisme oftewel Wijntoerisme op Domaine les Berioles

Tussen de wijngaarden wandelen, fietsen of te paard is een unieke ervaring Er worden vijf verschillende toeristische wijn routes gepresenteerd op dit domaine om hun passie voor de wijnbouw te mogen delen, maar ook om hun gehechtheid aan het erfgoed, de geschiedenis en de gastronomie van dit terroir aan u uit te leggen. Uiteraard kan hier ook naar hartenlust worden geproefd  uit een keur van wijnen geproduceerd op 'LesBériolioles'