Te doen

Activiteiten op de grond


Wandelen

In de Allier zijn vele wandelpaden die goed onderhouden zijn. De wandelroutes stellen je in staat de streek in een eigen ritme te ontdekken. Uitgestrekte wandelroutes zijn er te vinden in de vele bossen in de Allier zoals Forêt deTroncais. 

Het Majestueuze Fôret de Tronçais (30 km) is één van de mooiste hoge eikenbossen in Europa het strekt zich uit over ruim 10.000 ha, wandelend over de vele wandel- en bospaden, in een oase van rust tref je een rijkdom aan van flora en fauna, een weids territorium en een geliefde plek voor talrijke dieren zoals herten, reeën, everzwijnen, bosuilen, verschillende buizerds en dwerg arenden. In het gedeelte met de naam Colbert staan zéér bijzondere bomen zoals de "Le Chêne carré" (Vierkante eik) verderop vinden we de bijna 400 jaar oude "Tour Effeil" nog iets verder in de kring van Richebourg de "La Sentinelle" met een stamomtrek van 6.55 meter , "Les Jumeaux" (tweeling) en één van de allermooiste bomen in het bos is "La Setinelle"                                    Ook het mogelijk om het biologisch reservaat integraal te bezoeken, hierbij wordt je via een educatief parcours van plm. één kilometer langs prachtige meer dan tweehonderd oude eiken geleid.

Wielertochten

De kleine wegen van de Allier zijn bij uitstek geschikt voor uitoefening van het wielertoerisme. De Regionale Liga van Auvergne voor het wielertoerisme organiseert fietstochten die je in staat stellen de soms verborgen schoonheid van Allier te ontdekken. In de Allier zijn diverse fietsroutes te vinden. Maar vergis je niet! Het departement Allier is zeer heuvelachtig. Wil je een fiets huren, dan kun je eventueel terecht bij Domaine de la Borde in Vieure.

KIES HET LUCHTRUIM

Voor de meer avontuurlijkeren. Nergens vind je een beter uitzicht op de Chaine des Puys dan van bovenaf? Stap in een vliegtuigje of luchtballon of ren met een paraglider de top van de Puy-de-Dôme af en je staat een onvergetelijke ervaring te wachten vol magnifieke vergezichten. En of je nu amateur of professional bent, de Auvergne is een ideaal gebied voor luchtsporten.

Probeer het eens : met een ultralightvliegtuigje, paraglider of deltavlieger opstijgen vanaf de top van de Puy-de-Dôme om de keten van 80 vulkanen te bewonderen. Dankzij de vrijwel altijd aanwezige thermiek (verticale luchtstromingen) is de bergachtige Auvergne een ideaal gebied voor zweefvliegsporten.

Sensaties met je hoofd omhoog

De Chaîne des Puys staat van oudsher bekend als dé 'speeltuin' van paragliders, dankzij de hoge ligging en ideale windomstandigheden. Van over de hele wereld komen de sportievelingen naar de Puy-de-Dôme  Paragliden is voor iedereen toegankelijk die van een beetje sensatie houdt. Een spectaculaire ervaring is gegarandeerd !

Wielertoerisme

De kleine wegen van de Allier zijn bij uitstek geschikt voor uitoefening van het wielertoerisme. De Regionale Liga van Auvergne voor het wielertoerisme organiseert fietstochten die je in staat stellen de soms verborgen schoonheid van Allier te ontdekken. In de Allier zijn diverse fietsroutes te vinden. Maar vergis je niet! Het departement Allier is zeer heuvelachtig. Wil je een fiets huren, dan kun je eventueel terecht bij .

Ook worden hier een zevental interessante workshops georganiseerd, bodem, klimaat geschiedenis, houtgebruik, evolutie van het bos komen aan de orde. Een aantal schitterende vijvers midden in het bos dragen zeker ook hun steentje bij aan het totaal. De vijver van Saint-Bonnet-Tronçais met een oppervlakte van  hiervan de grootste met een totale oppervlakte van 45 Ha.       Hier is ook een recreatiecentrum gevestigd, met waterglijbanen, waterfietsen, minigolf, boogschieten, tennis, vissen en kinderspelen.

In de herfst kunnen onze gasten zich verheugen op het plukken van champignons of het luisteren naar de burrelende "Grand Cerf" in het woud.

Bec d'Allier (60 km)

Beschreven als de "Hoge Plaats van Bourgondië", dit voorgebergte wordt gedomineerd door de legendarische samenvloeiing van de Loire en de Allier hierdoor bijzondere vegetatie ontstaan geïntegreerd in een bijna ongerepte vrije natuur zoals wij deze terug zien bij het gehucht Bec d'Allier. Geniet van deze magische omgeving, al wandelend langs de oevers van de wildste rivier van Frankrijk: De Loire is de langste rivier van Frankrijk.(1020 km). De ontmoeting van deze twee rivieren bij 'Bec d'Allier' is erkend als WWF natuurgebied. Er is een speciaal pad om op de door de grillen van de Loire gevormde landtong te kunnen komen. 

Geniet van de magische schoonheid wandelend langs de oevers van de meest bezongen en wildste rivier van Frankrijk, de Loire. Het alluviale bos dat langs de oevers van de rivieren loopt, is een waar paradijs voor bevers, zwarte spechten, grote spechten en de verkeersbrug en de Guétin Canal-brug, met op de achtergrond het Chateau d'Apremont van een van de mooiste dorpjes in Frankrijk Apremont-sur-Allier

Het middeleeuwse dorpje Apremont-sur-Allier Label " Plus Beaux Villages de France". Dit karakteristieke dorpje met de perfect geïntegreerde huisjes en schitterende bloemenpark Parc-Floral geklasseerd als Jardin Remarquabele biedt een tijdloze wandeling. Het Parc Floral opende zijn deuren in 1976. Vooraf gegaan door de noodzakelijke werken in een versperde vallei, om het water in een opeenvolging van kleine vijvers te laten stromen; weiden veranderden geleidelijk in grasvelden en perken , " gemengde borders" , overschaduwd door zeldzame bomen; een waterval, gebouwd met 650 ton stenen, ingericht in een oude, niet meer gebruikte steengroeve. Geïnspireerd door de beroemde 'witte tuin' van Vita Sackville-West in Sissinghurst (Engeland), vindt u bij de ingang van de tuin een border van heesters en vaste planten met witte bloemen of zilverachtig blad. In het voorjaar nemen de lange trossen Chinese en Japanse blauweregen je mee onder een geurig gewelf: goudenregen, clematis en roze acacia's volgen elkaar op. Deze betoverende tuin is verfraaid met fraaie constructies uitgevoerd in de geest van de tweede helft van de 18e eeuw. Dit is het werk van de schilder-architect van Russische afkomst, Aleandre Sérébriakoff.De "Pagodebrug" op schaal nagemaakt van het origineel in China. De Belvédère, naar Russische inspiratie, kijkt uit over de Allier en de daken van het dorp. Acht panelen sieren in het Belvedère de muren rond de reis rond de wereld van de 'Pulcinelli" Ze zijn het werk van de aardewerkfabriek Montagnon in Nevers.

Enterance Parc-Flora ' De Wisteria bogen'

De Pagode Tempel

Parc Floral Apremont (45 km) open 1 april/ 1 oktober 10.30- 12.30 en 14.00/ 18.30 uur www.apremont-sur-allier.com

Golfen

De Allier kent een grote verscheidenheid aan golfbanen in zeer verschillende natuurlijke omgevingen. Op deze site vind je alle golfbanen in de streek terug. De dichtstbijzijnde golfbanen zijn te vinden in Nassigny, Néris-les-Bains,  Moulins, St.-Pourçain-sur-Sioule en Toulon sur Allier.

Wintersport

De drie geclassificeerde wintersportoorden: de Le Mont-Dore, Super-Besse bij het Massief van Sancy en Le Lioran bij het Massief van Cantal tellen samen 147 kilometer skipisten, 4 liftcabines, 11 stoeltjesliften, 51 skiliften en 164 sneeuwkanonnen. Maar ook in de Allier kan van wintersport genoten worden. Denk hierbij aan La loge des Gardes en Domaine de Montoncel.

Wielertoerisme

De kleine wegen van de Allier zijn bij uitstek geschikt voor uitoefening van het wielertoerisme. De Regionale Liga van Auvergne voor het wielertoerisme organiseert fietstochten die je in staat stellen de soms verborgen schoonheid van Allier te ontdekken. In de Allier zijn diverse fietsroutes te vinden. Maar vergis je niet! Het departement Allier is zeer heuvelachtig. Wil je een fiets huren, dan kun je eventueel terecht bij .

Paardrijden

De Allier leent zich bij uitstek voor de ruitersport. In de Allier is een uitgebreid netwerk van ruiterpaden. Het is mogelijk om bij de verschillende maneges een paard te huren, om van daaruit (eventueel onder begeleiding) de vele bossen in te gaan. Door de regionale natuurparken of op de wegen langs de rivier de Allier, ontdek je te paard de grote ruimten die het departement heeft. De dichtstbijzijnde manage is te vinden bij Haras Chateau Ygrande.